Ribar ulovio RTS

Bezbednost

RTS kao državna televizija u svom celokupnom programu odražava štetnu spoljnu politiku četiri stuba – EU, Amerika, Rusija i NR Kina. Kada se radi o ruskom i kineskom stubu balans se narušava u korist ova dva a na štetu objektivnog informisanja svih građana. Pojedinac, pa i glavni urednici na RTS-u, ne mora biti ekspert za hibridni rat i medije da bi znao da se propaganda ne reklamira. RTS je upravo uradio suprotno i omogućio u svojoj popularnoj emisiji „Oko“ promociju rusko ratnog propagandiste. Ni manje ni više radi se o zloglasnom administratoru glavnog ruskog propagandnog kanala „Ribar“. Oni koji nisu znali za postojanje ovog kanala posle RTS-ove emisije su to saznali. Nema opravdanja za davanje legitimiteta i popularnosti ratnoj propagandi. Ribar nije entuzijasta već ruski državni projekat koji se građanima Srbije predstavio kao telegram preduzetnik. Neutralnost i objektivnost nisu iste stvari. „Da se čuju dve strane“ odgovara obično onoj strani koja laže, a to je u ovom slučaju zvanična Rusija. RTS ugrožava medijsku pismenost građana Srbije jer im preporučuje propaganda glasila.

U Srbiji trenutno postoji gorući problem kada je reč o plasmanu ruskih dezinformacija. Direktna posledica toga je smanjivanje kapaciteta za racionalno sagledavanje regionalnih i planetranih događaja. RTS je omogućio vodećem ruskom propagandisti da reklamira svoju propagandnu školu. I ako se voditelj u emisiji trudio da postavi neprijatna pitanja Zvinčuku to neće imati adekvatnog efekta na gledaoce. RTS je obavio zadatak reklamiranja ruskog propagandnog glasila pred milionskim auditorijom, kao da je malo ruske propagande u Srbiji pa još RTS treba da ih potpomogne. Ovaj Ribar već mesecima tumara po Srbiji sa zadatcima na uspostavljanju propagandih centara oslonjenih na telegram aplikaciju. Celokupna obuka i radionice koje organizuje usmereni su na obučavanje novih propagandista. Radi se o  podrivačkim aktivnostima zbog kojih bi Zvinčuk morao biti uhapšen i proteran iz Srbije.

RTS bi trebalo da objasni kriterijume na osnovu kojih bira sagovornike. Da li to ima veze sa novim sastavom upravnog odbora? Ko su legitmni sagovornici za RTS? Kao javnost mi te kriterijume ne znamo.

Dezinformacije su stvarna i relevantna pretnja po nacionalnu bezbednost Srbije. Rusija bez otpora izmešta društveni konsenzus u Srbiji. Umesto da budemo evropski narod našim građanima se podvaljuje vizija gubitničke Rusije i obespravljenosti Azije. Kandiduje nam se kinesko ekonomsko čudo. Šta je tačno ekonomsko čudo koje se zasniva na potpunoj eksploataciji građana? Šta je kineska konkurentska prednost? To što nema radničkih prava. Da li mi želimo da tako živimo? Naranvo da ne.

Nije slučajno ovaj Ribar upecao RTS u trenutku kada je Pink na čelu sa Željkom Mitrovićem odlučio da svoju uređivačku politiku vodi sa patriotskih pozicija u skladu sa nacionalnim interesima Srbije. U narednom periodu možemo očekivati neke nove Ribare i njihove mreže za pecanje građana Srbije. Rusiji je potrebna balkanska Severna Koreja. Uprkos snažnoj ruskoj propagandi rukovodstvo Srbije stoji na čvrstoj poziciji evropskih integracija i podršci Ukrajini. Ruski ambasador predlaže da Srbija ništa ne radi dok oni „ne završe“ u Ukrajini, a njegov šef iz Kremlja predlaže zamenu Kosova za Krim. Ruska ponuda Zapadu još uvek stoji. Sreća pa Zapad ne prihvata ovu podlu trgovinu Kremlja. Zato će razni Ribari i njihovi trabanti delovati na jačanju anti evropskih stavova, širenju mržnje prema Zapadu i objašnjavanju da više vredi Rusija nego Evropska unija.

Autor: Darko Obradović

07.07.2024.