Studija o uticaju litijuma na stratešku bezbednost Srbije

 

„Oni što zaustavljaju napredak zato što predstavlja novinu, biće prinuđeni da jednog dana prihvate novinu koja više neće predstavljati napredak“ Lord Henri Džon Templ Palmerston, Britanski premijer i državnik

Glavni zaključak

 

·         Litijum kao strateška sirovina koja ima geopolitičke implikacije predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti.

 

·         Evropske države trajno se odvajaju od nepouzdanih lanaca snabdevanja i traže sigurne i stabilne alternative. NR Kina i Ruska Federacija usled agresije na Ukrajinu i pandemije Kovid-19 postali su nepouzdani izvori strateških sirovina.

 

·         Litijum predstavlja sastavni deo lanca proizvodnje električnih automobila u koju se ula že desetine milijardi evra u Evropskoj uniji.

 

·         Planirani podzemni rudnik litijuma i borata (projekat „Jadar“) u Srbiji predstavlja strateško usaglašavanje Srbije i EU.

 

·         Učešće Srbije u globalnom lancu snabdevanja litijuma povezaće državu sa  najnaprednim tržištima i osnažiće međunarodni položaj Srbije.

 

·         Podzemni rudnik litijuma i borata je transformativan projekat koji ima potencijal da prilagodi Srbiju po pitanju dolaska industrije električnih automobila, kreiranja novih 21.000 radnih mesta i potencijalnog povećanja BDP u iznosu od 8%-10% ukoliko se uspostavi vertikalni lanac proizvodnje, prerade i rad povezanih industrija u Srbiju.

 

·         Projekat „Jadar“ nije dobio šansu da se predstavi široj domaćoj javnosti jer studije za procenu uticaja na životnu sredinu koje su jedini zakonski predviđeni proces za procenu uticaja nisu objavljene i nisu prošle kroz zakonski predviđenu javnu raspravu, uvid javnosti i stručne zajednice.

 

·         Najveće kritike projekta „Jadar“ zasnovane su na dezinformacijama, a ne na zakonski predviđenim naučnim studijama (procena uticaja na životnu sredinu) niti na zvaničnim javno dostupnim informacijama o projektu „Jadar“. Hibridnim dejstvima protiv projekta zaustavljen je ekonomski rast i upotreba komparativne prednosti Srbije.

 

·         Suprotno dezinformacijama da se u Evropi ne radi na razvoju litijumskih rudnika, trenutno se u Evropi razvija sedam litijumskih rudnika u Finskoj, Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Portugalu, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pročitaj ceo tekst u PDF formatu