Održan okrugli sto „Velika zelena utakmica i novi izvori privrednog rasta Srbije“

news

Danas je u Beogradu održana konferencija „Velika zelena utakmica i novi izvori privrednog rasta Srbije“. Okrugli organizovao je  Centar za stratešku analizu. Darko Obradović  ispred Centra za stratešku analizu je istakao da pitanje strateških sirovina jeste pitanje velike zelene utakmice te da je cilj ovog okruglog stola da okupi eksperte u cilju identifikovanja ključnih pitanja koja se vezuju za stratešku sirovinu litijum u Srbiji. U prvom redu učesnici su analizirali kako ova strateška sirovina utiče na makroekonomsku perspektivu Srbije. Ekonomista Mihailo Gajić ispred LIBEK-a istakao je da glavna prednost projekta otvaranje značajnog broja novih radnih mesta, multiplikovan proceses proizvodnje kroz povećanje ukupnog broja zaposlenosti i privlačenje novih investicija. Gajić ističe da strateške sirovine mogu da ubrzaju mogućnost rasta nacionalnog dohotka, ali treba pričati kako iskoristiti njihov pun potencijal. Nije najbolje aktivirati rudnik koji će samo izvoziti sirovinu, to će dovesti do ekonomskog napretka, ali veći rezultaiti se postižu kad se ceo lanac uveže u druge industrije. Nije suština samo  izvoziti nego i prerađivati zaključuje Gajić. Strateške sirovine treba  iskoristiti da se izvuče najbolja mogiuća korist od izvoza sirovine i njenih produkata. Treba videti kako uvezati sirovine sa važnim nizvodnim indusrijama, Gajic napominje da kada pričamo o litijumu treba videti kako napraviti  eko sistem da se prerađuju i prave električne baterije i uvezati ih sa proizvodnjom automobila.  Filip Mitrović e-mobility konsultant se na to nadovezao rekaviši da se radi o jednoj revoluciji u automobilskoj industriji koja se dešava poslednjih osam godina. Mitrović jasno ističe da proizvođači hoce da se transformišu u pružanje usluga mobilnosti kroz lako, bezbedno i pouzdano integrisanje proizvoda iz baterijskih sistema.  Na pitanje koliko dezinformacije po pitanju strateških sirovina predstavljaju oblik ekonomske sabotaže Marko Matić, iz Centra za odgovorne medije, navodi da uvek kada se prepozna društveni konflikt javlja se prostor da neko sastrane udje i aktivno se uključi u podrivanje. Matić se zapitao šta je motiv za proteste protiv litijuma da li konkurencija, i dodao da izgleda da to nisu zemlje EU jer one ne rade takav udarce partnerima, a da se ovde verovatno radi o usporavanju Srbije kako u ekonomskom smislu tako i u smislu približavanja EU preko strateških sirovina. Marko Matić tvrdi da kada se god dezinformacije lako šire najviše gubi nauka i država.

Profesor Ilija Životić ističe da stratešku sirovinu litijum ne treba posmatrati samo kroz berzansku cenu, već kao mogućnost strateškog partnerstva sa SAD i EU, a ta partnerstva bi povećala političku moć i otvorila neka druga vrata. Životić zaključuje da se snaga države ne ocenjuje po sopstvenoj jačini već po jačini i napretka društva kome pripadate sa tim u vezi Srbija se može snažnije integrisanosti po pitanju tačaka strateških sirovina.

Obradović je istakao da su strateške sirovine u svim aktima od Amerike preko EU do NR Kine svrstane u kategoriju nacionalne bezbednosti i da se ni jedna država ne odriče svoje komparativne predosti. Srbija ima mogućnost da bude pobednik u Velikoj Zelenoj utakmici jer poseduje najveće količine retkog materijala kakav je litijum. Dodao je da se u Evropi već vodi jaka utakmica između Nemačke i Finske ko će prvi pokrenuti rudnike dok Srbija kasni već 4 godine za ostalima. Strateške sirovine su prilika da Srbija ojača svoje partnerstvo sa EU u odnosu na druge geopolitičke igrače zaključuje Obradović.

 

Učesnici su se složili da u pogledu ekoloških standarda održivog rudarstva odgovre treba da pruži struka u okviru zakonske procedure, i ako odgovor bude da je takav projekat izvodljiv bilo bi nedogovorno, štetno i iracionalno prema razvoju zemlje da projekat bude odbijen.