UKRAJINA I ZAPADNI BALKAN: Sigurnosni izazovi i lekcije za budućnost

news

SAŽETI IZVJEŠTAJ Uvodne informacije i ciljevi događaja: 

Ovaj izvještaj obuhvata zaključke s panel diskusije “Ukrajina i Zapadni Balkan: Sigurnosni izazovi i lekcije za budućnost“, koju je 30. novembra 2022. organizovala Balkansko-ukrajinska mreža za saradnju. Cilj ove panel diskusije bio je osigurati prostor za dijalog stručnjaka o nedavnim sigurnosnim izazovima za regiju uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu i hibridnim ratovanjem na Balkanu te pronalazak mogućih prilika za saradnju i zajedničko djelovanje.

 

Glavne teme diskusije bile su:

 • Aktuelna situacija na ratištu u Ukrajini i posljedice po regiju

 • Lekcije ruskog hibridnog ratovanja iz Ukrajine i Zapadnog Balkana (ZB)

 • Uticaj dezinformacija i propagande na trenutnu situaciju u regiji

 

Ključni zaključci

 1. Rusija je već doživjela strateški poraz na bojnom polju. Takozvana mobilizacija zajedno s drugim vojnim pripremama nije imala značajnijeg uticaja na bojište. Grupa “Prigožin-Kadirov” jača pozicije u ruskom sistemu vlasti. Izjavljujući podršku Putinu, ova skupina stvara vlastiti red i zakon u Rusiji. Sljedećih mjeseci ukrajinske oružane snage će nastaviti s pripremama za sljedeće ofanzivne operacije u istočnom i južnom smjeru. Rusija će pokušati izazvati humanitarnu katastrofu u Ukrajini uništavajući njezinu energetsku infrastrukturu. Ovdje su ključni elementi – zapadna proturaketna odbrana za Ukrajinu i iranske balističke rakete za Rusiju. Sve u svemu, zimska kampanja 2022-2023. bit će vrlo aktivna i kritično važna za rezultate rusko-ukrajinskog rata.

 2. Trenutno, ruska moć uticanja na Zapadni Balkan je smanjena. Zbog rata protiv Ukrajine ruski resursi sljedeće godine bit će ograničeni. Dakle, umjesto “aktivnih mjera” Rusija će pokušati iskoristiti potencijalne nestabilnosti i blokirati pozitivna kretanja na Balkanu. Uglavnom, korištenje problema i nedopuštanje uspjeha u zemljama Zapadnog Balkana sada je strateški interes Rusije. Zato, iako će Srbija i Kosovo moći pristupiti nekom temeljnom sporazumu u proljeće iduće godine, Rusija će pokušati ne dopustiti njegovo potpisivanje. Isto će biti i u slučaju uvođenja antiruskih sankcija od strane Srbije.

 3. Rusko hibridno ratovanje iskorištava svaku priliku da spriječi euroatlantske integracije Zapadnog Balkana. Ruska meka moć, postala je vrlo oštra danas u 2022. kada Rusija ucjenjuje zemlje Zapadnog Balkana sa opskrbom energije. Situacija je potpuno ista kao u Ukrajini; NATO nikada nije bio problem za Rusiju, pravi problem je proces EU integracija i Rusija koristi sve alate da našteti procesu EU integracija Zapadnog Balkana. Dakle, Rusija će koristiti religiju, etničku pripadnost, mitove i iracionalni strah kao oružje protiv stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

 4. Tranzicijske zemlje zaostaju zbog stalnog zarobljavanja države i njihova je stabilnost bila posebno ranjiva tokom političkih kriza potaknutih stranim zloćudnim uticajem. Kako bi se borili protiv kampanja dezinformiranja, obrazovni i sigurnosni sistemi trebaju biti zaštićeni od ljudi sa upitnim interesima, a koji su na visokim pozicijama odlučivanja. Vrlo je važno naglasiti sličnosti između Ukrajine i Zapadnog Balkana jer postoji zajednički problem i zajednički izvor stranog zloćudnog uticaja – Rusija u oba slučaja i Srbija na Zapadnom Balkanu.

 5. Danas je ruska propaganda isto oružje kao i rakete koje pogađaju ljudske umove. Ali još je opasnije jer se ne vidi niti protiv njega postoje nikakvi protuzračni sustavi. Propaganda – nije informacija, ona je – oružje. To je zločin.

 6. Ruska propaganda prema Balkanu, u odnosu na rat u Ukrajini, ima snažnu vjersku dimenziju. Rusija želi Ukrajince prikazati kao otpadnike od pravoslavlja ili kao rimokatolike, iako relevantni podaci pokazuju suprotno. Pravoslavni propagandni narativ ide u smjeru prikazivanja Putina i Rusije kao novog Bizanta i zaštitnika pravoslavlja i porodičnih vrijednosti od “sotonskog” Zapada.

 7. Na temelju analize StopFake-a, ruski propagandni narativi nisu se mnogo promijenili u odnosu na ono što smo vidjeli prije invazije punog opsega (i na nacionalnom i na lokalnom nivou u Ukrajini). Kremlj koristi svaku komunikaciju za opravdavanje invazije na Ukrajinu i uništavanje jedinstva unutar Ukrajine i među njenim saveznicima. Iskorištavanje društvenih medija, korištenje 'marionetskih' organizacija i uticajnih osoba te pokretanje lažnih medija sada je najveća prijetnja.

 8. Saradnja Zapadnog Balkana i Ukrajine temelj je borbe protiv ruskog uplitanja općenito, a posebno protiv propagande. Partneri bi trebali zajedno raditi na razmjeni iskustava, kreiranju zajedničkih projekata i surađivati na različitim platformama.Ključni govornici:

Uliana Bakh, predsjednica PROI-a (Bosna i Hercegovina/Ukrajina)

Mykhailo Samus, direktor Nove geopoilitičke istraživačke mreže (Ukrajina)

Bojan Elek, zamjenik direktora Beogradskog centra za sigurnosnu politiku (Srbija)

dr. sc. Nikola Gjorshoski, Horizon Civitas (Sjeverna Makedonija)

Darko Obradović, Centar za stratešku analizu (Srbija)

Marianna Prysiazhniuk, Stopfake stručnjak (Ukrajina)

Oleksandr Zamkovyi, Stopfake stručnjak (Ukrajina)

Andrei Andrievschi, glavni urednik AVA.TV (Moldavija)

Ljubomir Filipović, politički analitičar (Crna Gora)Kontakt informacije: 

Balkan Ukraine Cooperation Network (BUCN)

Email: info@proi.ba

Telefon: +387 33 558 505

Website: https://www.balkans-ukraine.org