Značaj kapaciteta SAD na Evropsku kolektivnu bezbednost

Bezbednost

Danas je već i laiku jasno zašto je životni standard u Ruskoj Federaciji na izuzetno niskom nivou sa obzirom da je ta država prebogata rudnim i mineralnim bogatstvima i da samo na izvozu  od energenata na godišnjem nivou zarađuje  ogromne svote novca. Naime, sav taj prihod od eksploatacije prirodnih bogatstava, političko rukovodstvo je umesto u razvitak društva, uložilo i i dalje ulaže kao i njihovi prethodnici iz Sovjetske ere, u razvoj i proizvodnju velikih količina najrazličitijih vrsta oružja, koje kao što smo nažalost imali prilike da vidimo u Ukrajini, služe za ostvarivanje osvajačkih ambicija. Shodno tome, ostaje za proučavanje činjenica da države EU ne samo da nisu na to obraćale adekvatnu pažnju i pratile takvo ponašanje Ruske Federacije, već su i godinama izbegavale  da kao članice NATO odvajaju definisani procenat BDPa za odbranu, što je Rusiji dalo ogromnu stratešku prednost. Poseban stepen nelogičnosti je da je EU praktično kroz energetsku zavisnost od Rusije, sama u najvećoj meri finansirala Ruske vojne projekte plaćanjem energenata i ignorisanjem upozorenja zvaničnog Vašingtona o posledicama takve energetske politike.

U takvoj situaciji, prednost Rusije je u tome da odluku o napadu ili odbrani donosi jedan čovek. Malo je tu diskusija a još manje preglasavanja za razliku od NATO ili EU gde uvek ima različitih mišljenja i gde je usled demokratskog uređenja potreban jedan određeni period kako bi se stavovi usaglasili. Posledica takvog sistema unutar NATO i EU je da su članice u poslednjih 20 g. mnogo više ulagale u individualnu u odnosu na kolektivnu bezbednost. Čak i nakon Ruske agresije na Ukrajinu, pojedine članice praktikuju ovakav pristup, dok se neke poput Mađarske ponašaju kao da se rat ne dešava u njihovoj blizini već na nekoj drugoj planeti pravdajući svoje poteze upravo ranije spomenutom energetskom zavisnošću.
More dezinformacija i lažnih vesti kojima je Evropa a naročito Balkan izložena, samo je još jedan od dokaza u nizu da je kolektivni sistem sajber bezbednosti EU izuzetno ranjiv i da predstavlja lak plen fabrici trolova iz Internet Research Agency i FSB centra 16. Na ovom polju najbolje se od strane običnog čoveka vidi sva zavisnost Evropske kolektivne bezbednosti od SAD i koliko je značajna podrška Amerike Evropskim partnerima. Koliko je ovo polje značajno, i koliko je Ruski bezbednosno obaveštajni establišment na njega oslonjen, svedoče i pretnje kojima je suočen najbogatij čovek današnjice, Ilon Mask nakon što je u orbitu lansirao veliki broj satelita preko kojih narod Ukrajine ima besplatan internet preko koga se korišćenjem OSINT beleže zločini i razaranja Ukrajine. Pretnje mu je javno izrekao direktor Ruske svemirske agencije Roskosmos Dimitrij Rogozin.
Polje koje je najranjivije i gde je Evropa u apsolutno inferiornom položaju u odnosu na Rusku Federaciju je svemirska bezbednost. Na ovom polju najbolje se vidi koliko je loš nedostatak ulaganja država članica EU u kolektivnu bezbednost čiji je svemirska bezbednost osnovni stub u savremenom dobu, i koliko je gledanje samo svojih individualnih  interesa bilo pogrešno prethodnih decenija. Bez svemirskog kišobrana SAD, države Evrope mogle bi jednostavno biti zbrisane sa lica zemlje delovanjem vojnih satelita Ruske Federacije. Počevši od presecanja komunikacija, interneta, pa do razaranja objekata vojne i kritične infrastrukture u nekom budućem sukobu.
Zaključak se nameće sam po sebi. Evropski lideri ušuškani u udobnost svojih domova , bez kontakta  sa stvarnošću i razvojem situacije na Istoku kontinenta dozvolili su da njihove države budu ugrožene. I opet kao i više puta ranije kada je Evropska bezbednost bila ugrožena pogled je uprt u Vašington radi zaštite.

 

 
 

Autor: Ilija Životić

11.05.2022.