Nauka je na strani Zapada

Geopolitika

Zahvaljujući pomoći i partnerstvu sa SAD Srbija je dobila prvi super

kompjuter u DATA Centru u Kragujevcu zahvaljujući čemu se pridružila

listi najrazvijenijih zemalja.

 

Ovaj superkompjuter koji predstavlja ulaz u neki drugi svet kako je ceo ovaj centar okarakterisao predsednikVučić biće na usluzi svim DATA centrima u Srbiji ali i MUP i BIA u vezi svih bezbednosnih situacija.

I ovo nije prvi put da SAD i zapadni partneri pomažu Srbiji da održi korak sa naprednim državama na polju tehnologije i tehnološkog razvoja. Dovoljno je samo pogledati količinu i vrednost donacija koje je Američka vojska donirala Kliničkom Centru u Nišu pa da i laiku bude jasno koja je to strana istinski zainteresovana da Srbija ostvari opšti društveni napredak.

Međutim i pored toga i pored desetina miliona dolara doncija za razvoj naše države koje su oni uložili i dalje postoje neki ljudi koji te informacije ne samo kriju od javnosti, već i sprečavaju da prosečan građanin Srbije sazna da brojni  benefiti koje oseća svakodnevno potiču upravo zahvaljujući saradnji Srbije sa SAD, EU i ostalim zapadnim državama.

Počnimo od osnovne stvari. Svi mi već odavno znamo za viceve i komične skečeve na našim televizijama a koji su vezani za birokratski problem ,, Fali ti jedan papir “ koji potiče iz stvarnog života i desio se svima nama prilikom vađenja vozačke dozvole, lične karte, pasoša i sl.

A upravo tog problema više nema zahvaljujući donaciji EU kojom je sprovedena digitalizacija javne uprave.

Kada govorimo o tehničkim inovacijama nezaobilazan je osvrt na nanotehnologiju kao tehnologiju budućnosti. I tu dolazimo do jednog čudnog podatka. Iz kog razloga  ministar bez portfelja zadužen za tehnološki razvoj nije sklopio ni jedan ugovor o saradnji sa svetskim liderima iz ove oblasti. Sa Indijom, Japanom, Malezijom, Novim Zelandom, Tajvanom ili SAD. Bar se takav zaključak stiče analizom sajta dotičnog jer ukoliko pogledate sajt ministra zaduženog za Tehnološki razvoj pomislićete da je to sajt Ministarstva za vezu sa Rusijom jer je 90 procenata tekstova vezano za Rusiju. I zaista ne bih imao ništa protiv da je Rusija lider u tehnološkom razvoju. Ali nije. Ne spada ni u prosečne države što se tiče tehnološkog razvoja kada se uzme u obzir broj stanovnika.

Tako na primer Rusija se nalazi na 29. mestu po broju registrovanih patenata što je za državu sa 144 miliona stanovnika rezultat daleko ispod proseka. (www.statnan.com).

Kada pogledamo listu kompanija koje poseduju najviše tehnoloških patenata, vodeće su IBM sa 9435 patenata, Samsung, LG, CANON, Intel Microsoft, Sony, Apple, Dell itd. Ruskih kompanija nema u prvih 100.

Najviše zahteva za registraciju patenata u 2020 došlo je iz Kine 68720, SAD 59230, Japana 50520, J.Koreje 20060, Nemačke 18643, Francuske 7904 . Rusije nema u prvih 10. (www.statista.com).

Kada se radi o inovacijama iz oblasti medicine po kvalitetu prva mesta zauzimaju SAD, Nemačka, Japan, Švajcarska i Velika Britanija. Države EU se nalaze na 5 od prvih 10 mesta. Rusije nema u prvih 20 država.

U domenu biotehnologije SAD imaju registrovanih 126.581 patenata, Kina 92107, Nemačka 24.000.

U domenu farmacije Kina ima registrovanih 214.992 a SAD 204.057 patenata. Rusija se nalazi na 9. mestu sa 11.000 patenata

 ( www.iam-media.com)

U domenu medicine SAD imaju registrovanih 284.223 patenata , Japan 116.748 a Rusija je na 10. mestu sa 16.171 patentom.

U poslednji 10 godina najviše registrovanih novih lekova imaju SAD, Švajcarska, Japan, Nemačka i Holandija. (https://www.americanactionforum.org/)

Ali vratimo se nama. EU je samo kao podršku inovacijama u Srbiji od 2014 do danas donirala više od 200 miliona evra. A ukupna pomoć kroz pretpristupne fondove iznose više od 2,7 milijarde evra uz 6,5 milijardi evra povoljnih kredita. Trenutno su u toku mnogobrojni projekti koje finansira EU u cilju jačanja naučne i tehnološke zajednice u Srbiji, prvenstveno na jačanju tehnoloških parkova u smislu pružanja isluga inovativnim kompanijama u Srbiji.( https://www.euzatebe.rs/rs/sektori/nauka-i-inovacije/1)

Značajna je i podrška EU koju su dobila mala i srednja preduzeća u kojim radi najveći broj građana kako bi razvila inovacije ili započela već postojeće tehnološke inovacije za šta su odobrena sredstva u iznosu od 4,5 miliona evra.

I tako bi mogli u nedogled. Nažalost, malo je javnih ličnosti a još manje medijskog prostora gde bi se ove informacije mogle saopštiti. Nažalost do većine građana ipak stigne katalog kojim se građanima nude medicinski proizvodi i suplementi iz Rusije koje oni prihvataju upravo zbog loše obaveštenosti kao sam vrh medicine i način da produže životni vek iako su stanovnici Rusije na samom dnu lestvice dugovečnosti po statistici UN.

Umesto zaključka :10 najznačajnijih otkrića iz domena nauke i tehnologije  dolaze od naučnika sa zapadne hemisfere što bi svakome trebalo da bude dovoljno u kome pravcu treba gledati bar što se nauke tiče.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Ilija Životić

13.12.2021.