Partnerstvo Srbije i NR Kine analiza odnosa u novim međunarodnim okolnostima

Geopolitika

Cela analiza dostupna na linku.

Posledica kineskog nastupa na geopolitičkoj pozornici rezultovala je sve dužom listom tehnoloških ograničenja. U prvom redu u SAD i EU je sazrela svest o potrebi da se transfer tehnologije ograniči na način koji će usporiti kineski vojni razvoj. Greške napravljene sa Rusijom se sada ispravljaju.

Put svile predstavlja projekat koji je u kolapsu, ali još to njegov tvorac nije saopštio. Ipak, umesto izgradnje „otvorene, zelene i čiste“ infrastrukture u okviru održivog duga, kao što je Peking obećao, BRI je napravio društveni, ekonomski i ekološki haos. Put svile koji se zasniva na politici javnog duga prema mnogim analizama nije održivo rešenje. Ogromna korupcija je takođe izazvala političku reakciju i na Kinu i na vlade koje su uzele novac Pekinga. Potreba za kvalitetnom infrastrukturom postoji na svakom svetskom kontinentu. Korupcija, standardi I benefiti dobrim delom zavise od ponašanja domaćih vlasti. Već sada Put svile ređa ruševine, napuštene aerodrome, luke i slepe puteve koji nikome ne trebaju od Azije do Afrike.

Globalni rizici povezani sa NR Kinom su strateško snabdevanje, korporativna špijunaža, intelektualna svojina i agresija na Tajvan. NR Kina nije Rusija, uči na greškama, i u budućnosti će se truditi da obezbedi poluge pritiska u cilju geopolitičkih interesa. Rivalstvo koje neki nazivaju “trgovinskim ratom” vrlo brzo će dovesti do stanja isključivih izbora. Jedan od primera je kineska 5G mreža. Privreda traži zaštitu od kineske korporativne špijunaže i nelojalne konkurencije. Zbog invanzivnog rada Ministarstva državne bezbednosti Kine  širom Evrope se kineski student posmatraju kao špijuni a ne drugovi sa fakulteta.

Autor: Darko Obradović

10.05.2024.