Kina druga vojska sveta

Bezbednost

 

Kako vreme prolazi, stvari se menjaju. Ovako možemo da opišemo Kinu. Pre samo 20 godina Kina se nije smatrala svetskom supersilom ali sada svim znamo da jeste. Prema podacima svetske banke, Kina još 2016. postaje zemlja sa najvećim BDP-om mereno prema kupovnoj moći. Ujedno je tada zbacila Ameriku na drugo mesto. Trenutno je Kina druga zemlja prema veličini nominalnog BDP-a, dok Amerika drži prvo mesto. S obzirom da Kina brže napreduje od Amerika pitanje je vremena kada će je stići.

Rusija troši 3,9% svog BDP na vojsku(prosek 2018-2021), dok Kina troši 1,7% svog BDP na vojsku(prosek 2018-2021). Možemo reći da Rusija troši 2x više na vojsku u odnosu na svoj BDP.

BDP Kine je 18 biliona dolara, dok je BDP Rusije 2,2 biliona dolara. Možemo raći da kina ima 8,2x veći BDP od Rusije. Prostom računicom možemo da dođemo do zaključka da Kina ulaže 4x više u vojsku nego Rusija. Shodno tome pitanje je vremena kada će Kina imati više naoružanja nego Rusija, sasvim je moguće da su Kinezi imali više oružija i pre nego što je Rusija ušla u rat u Ukrajini.

Rat u Ukrajini je koštao Rusiju 20% naoružanja, dok je Kina iz godine u godinu sakupljala sve više i više naoružanja, Rusija je gubila naoružanje. Ovo je kao priča o cvrčku i mravu, Ruski cvrčak je bio bolji od Kineskog mrava ali je previše lumpovao po Ukrajini i izgubio ogroman deo svog naoružanja, dok je Kineski mrav vredno i radno sakupljao naoružanja. Kada je došlo vreme da se vidi ko ima više naoružanja, Kineski mrav je izašao kao pobednik.

Kina ima i više stanovnika od Rusije, i to 10x više stanovnika, tako da ima 10x više sposobnih za služenje u vojsci.

Kina je tehnološki daleko razvijenija od Rusije, prave kompjutere, mobilne telefone, električne automobile(čak je kineski BYD najprodavaniji električni automobil na svetu). Pošto imaju daleko više inženjera od Rusa, imaju i potencijal da prave savremeniji naoružanje, takođe imaju i više para od Rusa da plaćaju za to naoružanje.

Svi parametri su u korist Kine. Zato ne treba da nas čudi što je rat u Ukrajini Rusija pala na treće mesto a Kina se popela na drugo mesto.

Srbija treba da razume sadašnju geopolitičku igru i da priveže svoj mali čamčić za veliki i moderni Kineski brod koji slobodno plovi svetskim morima i okeanima, dok će stari Ruski brod morati da se vrati u luku na remont.

Geopolitička situacija je takva da Srbija ima veće prijatelja u Kini, nego što ima u Rusiji. Građani Srbije moraju da razumeju da je pozicija Srbije na KiM potpuno ista kao i pozicija Ukrajine na Krimu. Ako bi opravdali narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Ukrajine čija je teritorija priznata od strane UN, onda Srbi koji se zalažu za teritorijalni integritet Srbije izgubili kredibilnost i otežali sopstvenu poziciju.

Kada dođe do kraja rata u Ukrajini, Rusija će imati interes da se zalaže za nasilno oduzimanje teritorije druge države koja je priznata u UN. Putin se već pozvao na presedan Kosova, i kada dođe vreme da Rusija glasa za nezavisnost Krima, glasaće i za nezavisnost Kosova. Unutrašnji interes Rusije je u suprotnosti sa unutrašnjim interesom Srbije, kada dođe vreme da Rusija glasa u UN, glasaće za sopstveni interes.

Sa druge strane imamo Kinu, koja podržava teritorijalni integritet Srbije jer Kina ima isti problem kao što ima Srbija. Tajvan se praktično otcepio od Kine, slična situacija kao i KiM, tako da će Kina uvek glasati da teritorijalni integritet mora da se poštuje. Kina ima interes da podržava Srbiju, zato našu spoljnu politiku treba da baziramo više na Kini, nego na Rusiji. Ovo je prost interes Srbije. Da napomenemo da Kina ima potpuno istu poziciju kao Rusija u UN, a posle rata u Ukrajini možemo da očekujemo da će Kina imati veći uticaj na UN nego Rusija.

Srbija nikada ne treba da zaboravi šta je Rusija uradila za nju glasala u UN, bila saveznik u svetskim ratovima, nikada Srbija i Rusija nisu bile u vojnom sukobu....

Mada sve ovo možemo reći i za Kineze, samo što su Kinezi sada nova supersila dok Rusija opada.

Da ne bude zabune Kina će predvoditi BRIKS, ne Rusija kako se mnogi nadaju. Kina je 8x ekonomski snažnija od Rusije, kao i što Kina ima jaču ekonomiju nego sve ostale članice BRIKS-a zajedno.

 

Autor: Jovan Babić

08.09.2023.