Aktivna Amerika je potrebna Srbiji

Medjunarodniodnosi

Bajden kao najstariji predsednik SAD u istoriji kao  spoljnopolitički veteran pamti Hladni rat. Danas kada mnogi svetski centri žele da unište poredak uspostavljen 1945. osnivanjem Ujedinjenih Nacija, Džozef Bajden sa svojim iskustvom poseduje strateško razumevanje podeljenog sveta na dva pola, a kao potpredsednik SAD prošao je nastanak multipolarnih centara moći, dok je danas kao Predsednik direktno je uključen u globalne procese koje karakteriše rizik od totalnog nereda..

Predsednik Bajden u svom spoljnopolitičkom pristupu afirmiše koncept savezništava kao najuspešnijeg izvoznog proizvoda Amerike. Obnovljeno transatlantsko partnerstvo vratilo je NATO na izvorne postavke. Administracija Bajden-Haris potvrđuje ulogu Amerike kao pouzdanog saveznika i partnera. Mnoge regionalne inicijative od Indo-pacifika do Mediterana pokazuju rešenost Amerike da zaštiti svoju ulogu globalnog lidera putem regionalnih partnerstava. Ta savezništva koja afirmiše predsednik Bajden zasnivaju se na vojnim, ekonomskim i vrednosnim temeljima. Na delu imamo proces „privezivanja“ ili „privlačenja“ prijatelja što u praksi znači pronalaženje zajedničkog interesa u saradnji koja ne mora nužno biti kompatibilna u svim oblastima, što predstavlja veliku šansu za Srbiju. Ovakva vrsta „privlačenja“ prijatelja može biti na polju tehnološke saradnje i strateških sirovina.

U trenutku nastanka multipolarnih svera interesa i uticaja svetu je potrebna agilna Amerika. Bez Američke spremnosti da se zauzme za saveznike svet lako može skliznuti u nepredvidljive sukobe. Pogledom na geografsku kartu vidimo da su američka savezništva poslednja odbrana od izbijanja nekoliko razornih konflikata od Indo-Pacifika do Bliskog Istoka.

Okupljanje oko vrednosti slobode, liberalne ekonomije i bezbednosti predstavlja okosnicu delovanja Džozefa Bajdena. Agresija Rusije na Ukrajinu ogolila je gorku istinu, Evropa bez američkog liderstva i bezbednosnog kišobrana predstavlja nezaštićenu zajednicu blagostanja. Da nije bilo strateške vizije predsednika Bajdena Ukrajina bi bila ostavljena na milost i nemilost Putina. Strateško partnerstvo sa Ukrajinom pokrenuo je niko drugi nego Džozef Bajden svojim odlučnim stavom da pravo na slobodu i demokratiju mora biti zaštićeno. Nakon toga su svi ostali delovi Evroatlanske zajednice aktivirali svoje mehanizme pomoći Ukrajini. Važna poruka se šalje svetu, Amerika neće stajati skrštenih ruku pri pokušaju regionalnih sila da uspsotave svoje hladnoratovske svere interesa.

Amerika koja je preuzela lidersku ulogu nema pravo na izolaciju. Dva svetska rata nas opominju koliki je značaj SAD. Sa Bajdenom u koliziju dolaze isključivo regionalni revizionisti koje u prvom redu predstavljaju Rusija i NR Kina. Možda je svet multipolaran ali to ne znači da na globalnom tržištu svi polovi imaju jednako dobre ponude. Zato nam je potrebna Amerika koja je posvećena međunarodnim odnosima.

Najveći Bajdenov spoljnopolitički kapital je  afirmacija savezništva kao instrumenta američke spoljne politike, kredibilitet tih saveza i otvorena „ruka“ za uspostavljanje novih partnerstava. Proširenje zajednice slobodnih, bezbednih i demokratskih država predstavlja uslov uspešnog razvoja i tehnološkog napretka. U ovom trenutku ne postoji niko ko bi mogao da odgovori tom zadatku osim Amerike. Amerika je nakon 1945. čuvala i sačuvala slobodni deo Evrope, nažalost danas smo opet u situaciji da se sloboda meri prisustvom američkih tenkova.

Autor: Darko Obradović

29.08.2023.