Održana konferencija Geopolitička pozicija Srbije 2023

Geopolitika

U Beogradu održana konferencija „Geopolitička pozicija Srbije“ koju je organizovao Centar za stratešku analizu. Konferencija je organizovana sa ciljem pokretanja javne rasprave i sveobuhvatne analize faktora koji utiču na međunarodno pozicioniranje Srbije. Konferencija je obuhvatila tri panela, perspektive evro-atlantskih integracija Srbije, hibridne pretnje po nacionalnu bezbednost Srbije i uloga NR Kine u savremenim geopolitičkim realnostima.

Skup je svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu Odbrane Nemanja Starović, koji je tom prilikom istakao važnost održavanja ovakvih konferencija u cilju pokretanja javne rasprave na temu spoljnopolitičke orijentacije Srbije. Ponovio je stav Vlade Srbije da će Srbija pristupiti formiranju strategije spoljne politike u cilju ostvarivanja i zaštite nacionalnog interesa i vrednosti svih građana. Te ponovio da Srbija neće stvarati neprijatelje od država na koje je upućena i da ne može da promeni svoju geografiju, za razliku od svetskog proseka u pogledu međunarodnih granica koji iznosi 3 države, Srbija se graniči čak sa 8 država i nalazi se u Evropi.

Programski direktor Centra za stratešku analizu, Darko Obradović istakao je da se svet menja da je potrebno redefinisati strategiju spoljne politike koja se zasniva na četiri stuba. Razloge za to vidi u činjenici koje su bitno uticale na  spoljnopolitičko pozicioniranje iz razloga agresije Rusije na Ukrajinu te da je potrebno postaviti nacionalni interes na način da se ne ukrsti sa projekcijom moći drugih velikih sila. U prvom redu interesi oslonjeni na NR Kinu i Rusiju pre ili kasnije će dovesti do uzajamnog isključivanja u odnosu na članstvo u EU i saradnju sa EU i Amerikom.

Moderator konferencije je bila Biljana Šahrimanjan Obradovic. Učesnici konferencije su konstatovali da Srbija nikada nije bila neutralna i da je geografija srpska sudbina, te u skladu sa strateškim ciljem – članstvo u EU treba i postaviti novu strategiju spoljne politike uz relaksiranje rizika koji dolaze od globalne konfrontacije.

U pogledu hibridnih pretnji prof. dr Ilija Životć istakao je da Srbija nije u hibridnom ratu već pod snažnim hibridnim dejstvom, koje za posledicu ima paralisanje društva i države. Na konferenciji je ponovljeno da je Srbija dosta toga propustila uzdržavanjem od pristupanja Evropskom centru za borbu protiv hibridnog dejstva u Helsinkiju, kako bi se podigla nacionalna otpornost u kontekstu ovog složenog bezbednosnog izazova. Marko Matić iz Centra za odgovorne medije, upozorava da se dezinformacije kao forma glasina rasprostranjeno šire i ulaze u sve pore našeg društva.

Panel posvećen ulozi NR Kine u globalnim realnostima, odnosio se na balans između šansi i rizika po Srbiju iz ove saradnje. Pozdravljena je ekonomska saradnja, dok je istovremeno ukazano na brojne strukturalne rizike u pogledu prakse poslovanja, bezbednosnih rizika, dok šanse leže u tome što je Kina još uvek globalna fabrika. Najveća zabrinutost vlada u pogledu mogućih političkih uslova u odnosu na ekonomsku saradnju.

 

Zakključak konferencije „Geopolitička pozicija Srbije“ navodi da članstvo u EU kao jedan od glavnih prioriteta koji je najkorisniji za Srbiju za njenu ekonomiju, bezbednost i razvoj ljudskog kapitala.

 

Paneli

1.Perspektiva Evroatlantskih integracija Srbije

Dragan Šormaz - Evroatlantski savet Srbije
Suzana Grubjisić - Centar za spoljnu politiku
Branimir Djokic - Centar za stratešku analizu 

Katarina Shymkevych - Univerzitet u Zaporožju, Ukrajina, Ukrajinsko-balkanska mreža za saradnju


2.hibridne pretnje po nacionalnu bezbednost Srbije

Dr Ilija Životić - Fakultet za inžinjerski menadžment

Mladen Radulović- Adria media grupa

Marko Matić- Centar za odgovorne medije

3.Uloga NR Kine u novim geopolitičkim realnostima

Stefan Vladisavljev - BFPE

 Mihajlo Gajić - LIBEK

Petar Milutinović - Institut za evropske studije 


Zaključci:
Srbiji ne treba 4 stuba spoljne politike vec jedan Evroatlantski stub
Nacionalni interesi ne treba da se ukrste sa vektorima moći velikih sila
Hibridna dejstva okreću gradjane Srbije protiv Evropske Unije
EU treba da se vrati svom najuspešnijem mehanizmu - geopolitickom proširenju
Ruska agresija na Ukrajinu predstavlja veliki izazov za Srbiju
NR Kina je i šansa i pretnja
Poslovsnje sa kinom se kosi sa mnogim standardima

 

Autor: Darko Obradović

27.04.2023.